Rádióamatőrök az iskolában

 
 

Napjainkban az amatőr rádiózás művelői jobbára az idősebb korosztályból tevődnek ki. Az iskolások érdeklődése a technika iránt mindig is élénk volt. Számukra kínálkozó lehetőség a rádiózás megismerésére és gyakorlására a közösségi amatőr rádióállomás. Hazánkban rádióamatőr klubok, iskolák és a cserkész szervezetek működtetnek a fiatalok részére közösségi amatőr adóállomásokat. Ezekről az egész világ hasonló érdeklődésű rádiósaival létesíthetnek rádióösszeköttetéseket élőszóval, morzézással, újabban számítógép segítségével is.  

 

Nagyrécsei fiatalok az iskolában rádióznak

 

A nagyrécsei iskolában is működik egy ilyen rádióállomás, ami Zala megyében egyedülálló.

Nemzetközi hívójele: HA1NR.

Az elmúlt években számos alkalommal vettek részt hazai és nemzetközi rádióamatőr versenyeken. Az utánpótlás kategóriában két alkalommal (2018. és 2019.) országos bajnok lett csapatunk. Emellett nemzetközi versenyeken is több dobogós helyet értek el.

A rádiós sporttevékenységet Nagyrécsén az iskolában a Fonyódi Rádióamatőr Klub és a Magyar Rádióamatőr Szövetség is támogatja. A rádióállomás létrehozásában és korszerűsítésben a „Nagyrécse Községért” közalapítvány és az iskola szülői munkaközössége is részt vállalt.

Nyitva áll a lehetőség az érdeklődő fiatalok előtt, akik szívesen megismerkednének az amatőr rádiózással. Az iskola rádióamatőr szakkörében megismerhetik a rádiózás alapismereteit. Az ehhez nélkülözhetetlen ismeretek megtanulása fegyelmet, figyelem összpontosítást és szorgalmat igényel. Fejleszti a szókincset, javítja a szóbeli kommunikációs képességeket, valamint a műszaki és földrajzi ismereteket is gyarapítja. A rádióhullámokon akár más földrészekre eljutó üzenetekkel barátságok szövődhetnek, és a más anyanyelvűekkel létesített összeköttetésekhez elengedhetetlen nyelvi és távíró tanulás is fejleszti a fiatalok képességeit, egyéniségét. Eredményes munkájukhoz átlag feletti szorgalom és elhivatottság szükséges.

 

 

EREDMÉNYEK 2018/2019. tanév

Szakköröseink: Duhaj Dominik (8.o.) Lekszikov Zsigmond (8.o.) Pál Zoltán (7.o.) Farkas Szabolcs (6.o.) Mihalecz Péter (6.o.) Szabó Ferenc (6.o.)

Felkészítő tanáraik: Veit Ildikó, Pánczél Lajos

 

 

 

Korábbi eredmények